Zdravá kuchyně
>> Hmyz je nutriční superpotravinou, navíc se z něj dají připravit opravdové lahůdky. A žádný strach – jde to i bez nožiček a tykadel! Nastává doba entomofagie – nezoufejme, recepty na jídla z jedlého hmyzu nás mohou velmi mile překvapit.
Červburger
Hmyzí hamburger >> Existuje jen málo tak nezdravých jídel (a přitom tak geniálně mňamózních) jako je osmažený hamburger. Hmyzí hamburger bez masa je proto pro fanoušky zdravé výživy naprostá…
Smaženice s červíky
Houbová smaženice s červíky >> Některé potraviny se k sobě hodí více než jiné. Měkká struktura houby a křupavost červíků k sobě ladí docela dobře. Houbová smaženice s červíky…
Hmyzí fazolačka
Zahuštěná fazolová polévka >> Najemno rozmixované červíky můžeme díky jejich neutrální chuti přidat do spousty různých pokrmů. Nutriční hodnota takového jídla pak vystřelí do nebes. Hmyzí polévka – recept….
Knedlík s kuklami
Smažený knedlík s kuklami >> Tradiční rychlé, laciné a přitom velmi syté jídlo získá díky kuklám na křupavosti i výživové hodnotě – Knedlík s kuklami – recept. knedlík s…
Recepty z jedlého hmyzu
Entomofagie
Slovo entomofagie znamená “využívání hmyzu jako potraviny”. Vajíčka, larvy, dospělci a jiná vývojová stádia hmyzu byla u lidí využívána již v prehistorických dobách a tento stravovací návyk trvá i v moderní době.
Na světě je zhruba 1500 druhů jedlého hmyzu. Je běžně pojídán ve všech obydlených světadílech s výjimkou Evropy a Severní Ameriky, kde jsou vůči tomuto zdroji potravy výhrady či je považován za tabu, zatímco v chudých regionech představuje vítaný a snadno dostupný zdroj bílkovin namísto jinak nedostupného masa.
Wikipedie: Entomofagie
Dle několika studií bude z důvodu udržitelnosti produkce potravin v budoucnu potřeba zařadit hmyz do běžného jídelníčku většiny obyvatelstva po celém světě…
Brouk na talíři
Jak to vypadá a chutná když jídlo z hmyzu připravují opravdoví profesionálové? Gastronomická vášeň spojila špičkovou šéfkuchařku, nutričního specialistu a stylistu do projektu Brouk na talíři – pořádání gastronomických eventů, recepty na hmyzí delikatesy a škola vaření.
Brouk na talíři
“Delikatesy plné překvapení a emocí. Pochoutky, kterým se dlouho díváte do očí. Mls probouzející veškerou vaši zvědavost, odměňující požitkem. Seznamte se s jídlem, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety a právě teď čeká na svou renesanci.”
Hmyz na talíři
Díky pozitivnímu ekologickému a zdravotnímu aspektu entomofagie se však jedlý hmyz dostává zpět na talíř i obyvatel vyspělejších zemí. Evropská unie schválila před nedávnem jako novou potravinu pro lidskou spotřebu hned několik druhů hmyzu. Potraviny z něj se objevují čím dál častěji nejen v eshopech ale i na pultech obchodů nebo dokonce v prodejních automatech. Jedním z prvních odborníků na entomofagii u nás je paní docentka Marie Borkovcová.
“Hmyzí” Kuchařka “
Před pár lety jen stěží někdo věděl, co znamená pojem entomofágie. Doba jde kupředu, máme tu i první opravdovou kuchařku receptů na jídla z jedlého hmyzu
Recepty z jedlého hmyzu
Zábava s entomofagií
Paní Borkovcová je nejen odbornicí na entomofagii, ale je i její velkou propagátorkou.
Všechnopárty o konzumaci hmyzu
Milovníci Karla Šípa se mohou podívat na konzumaci hmyzu podanou – jak jinak – velmi zábavnou formou. Účinkuje paní docentka Marie Borkovcová
Máte zkušenosti s jedlým hmyzem a podělili byste se rádi o návody na přípravu vašich oblíbenách pochoutek? Napište nám, rádi vaše recepty zveřejníme.