Recepty

Zdravá kuchyně

>> Hmyz je nutriční superpotravinou, navíc se z něj dají připravit opravdové lahůdky. A žádný strach – jde to i bez nožiček a tykadel! Nastává doba entomofagie – nezoufejme, recepty na jídla z jedlého hmyzu nás mohou velmi mile překvapit.

hmyzí hamburger recept

Červburger

Hmyzí hamburger >> Existuje jen málo tak nezdravých jídel (a přitom tak geniálně mňamózních) jako je osmažený hamburger. Hmyzí hamburger bez masa je proto pro fanoušky zdravé výživy naprostá…

Číst více
smaženice s červíky recept

Smaženice s červíky

Houbová smaženice s červíky >> Některé potraviny se k sobě hodí více než jiné. Měkká struktura houby a křupavost červíků k sobě ladí docela dobře. Houbová smaženice s červíky…

Číst více
Smažený knedlík s kuklami

Hmyzí fazolačka

Zahuštěná fazolová polévka >> Najemno rozmixované červíky můžeme díky jejich neutrální chuti přidat do spousty různých pokrmů. Nutriční hodnota takového jídla pak vystřelí do nebes. Hmyzí polévka – recept….

Číst více
Smažený knedlík s kuklami

Knedlík s kuklami

Smažený knedlík s kuklami >> Tradiční rychlé, laciné a přitom velmi syté jídlo získá díky kuklám na křupavosti i výživové hodnotě – Knedlík s kuklami – recept. knedlík s…

Číst více

Recepty z jedlého hmyzu

Entomofagie

Slovo entomofagie znamená “využívání hmyzu jako potraviny”. Vajíčka, larvy, dospělci a jiná vývojová stádia hmyzu byla u lidí využívána již v prehistorických dobách a tento stravovací návyk trvá i v moderní době.

Na světě je zhruba 1500 druhů jedlého hmyzu. Je běžně pojídán ve všech obydlených světadílech s výjimkou Evropy a Severní Ameriky, kde jsou vůči tomuto zdroji potravy výhrady či je považován za tabu, zatímco v chudých regionech představuje vítaný a snadno dostupný zdroj bílkovin namísto jinak nedostupného masa.

Wikipedie: Entomofagie

Dle několika studií bude z důvodu udržitelnosti produkce potravin v budoucnu potřeba zařadit hmyz do běžného jídelníčku většiny obyvatelstva po celém světě…

recepty jedlý hmyz

Brouk na talíři

Jak to vypadá a chutná když jídlo z hmyzu připravují opravdoví profesionálové? Gastronomická vášeň spojila špičkovou šéfkuchařku, nutričního specialistu a stylistu do projektu Brouk na talíři – pořádání gastronomických eventů, recepty na hmyzí delikatesy a škola vaření.

recepty z jedleho hmyzu
Brouk na talíři

Delikatesy plné překvapení a emocí. Pochoutky, kterým se dlouho díváte do očí. Mls probouzející veškerou vaši zvědavost, odměňující požitkem. Seznamte se s jídlem, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety a právě teď čeká na svou renesanci.”

 

Hmyz na talíři

Díky pozitivnímu ekologickému a zdravotnímu aspektu entomofagie se však jedlý hmyz dostává zpět na talíř i obyvatel vyspělejších zemí. Evropská unie schválila před nedávnem jako novou potravinu pro lidskou spotřebu hned několik druhů hmyzu. Potraviny z něj se objevují čím dál častěji nejen v eshopech ale i na pultech obchodů nebo dokonce v prodejních automatech. Jedním z prvních odborníků na entomofagii u nás je paní docentka Marie Borkovcová.

“Hmyzí” Kuchařka “

Před pár lety jen stěží někdo věděl, co znamená pojem entomofágie. Doba jde kupředu, máme tu i první opravdovou kuchařku receptů na jídla z jedlého hmyzu

recepty z jedleho hmyzu

Recepty z jedlého hmyzu

 Zábava s entomofagií

Paní Borkovcová je nejen odbornicí na entomofagii, ale je i její velkou propagátorkou.

rezepty z jedlého hmyzu
Všechnopárty o konzumaci hmyzu

Milovníci Karla Šípa se mohou podívat na konzumaci hmyzu podanou – jak jinak – velmi zábavnou formou. Účinkuje paní docentka Marie Borkovcová

Máte zkušenosti s jedlým hmyzem a podělili byste se rádi o návody na přípravu vašich oblíbenách pochoutek? Napište nám, rádi vaše recepty zveřejníme.

Červburger >>

Přejít nahoru