Recepty

Zdravá kuchyně

>> Hmyz je nutriční superpotravinou, navíc se z něj dají připravit opravdové lahůdky. A žádný strach – jde to i bez nožiček a tykadel! Nastává doba entomofagie – nezoufejme, recepty na jídla z jedlého hmyzu nás mohou velmi mile překvapit.

hmyzí hamburger recept

Červburger

Hmyzí hamburger >> Existuje jen málo tak nezdravých jídel (a přitom tak geniálně mňamózních) jako je osmažený hamburger. Hmyzí hamburger bez masa je proto pro fanoušky zdravé výživy naprostá…

Číst více
hmyzí polévka recept

Hmyzí fazolačka

Zahuštěná fazolová polévka >> Najemno rozmixované červíky můžeme díky jejich neutrální chuti přidat do spousty různých pokrmů. Nutriční hodnota takového jídla pak vystřelí do nebes. Hmyzí polévka – recept….

Číst více
smaženice s červíky recept

Smaženice s červíky

Houbová smaženice s červíky >> Některé potraviny se k sobě hodí více než jiné. Měkká struktura houby a křupavost červíků k sobě ladí docela dobře. Houbová smaženice s červíky…

Číst více

Recepty z jedlého hmyzu

Entomofagie

Slovo entomofagie znamená “využívání hmyzu jako potraviny”. Vajíčka, larvy, dospělci a jiná vývojová stádia hmyzu byla u lidí využívána již v prehistorických dobách a tento stravovací návyk trvá i v moderní době.

Na světě je zhruba 1500 druhů jedlého hmyzu. Je běžně pojídán ve všech obydlených světadílech s výjimkou Evropy a Severní Ameriky, kde jsou vůči tomuto zdroji potravy výhrady či je považován za tabu, zatímco v chudých regionech představuje vítaný a snadno dostupný zdroj bílkovin namísto jinak nedostupného masa.

Wikipedie: Entomofagie

Dle několika studií bude z důvodu udržitelnosti produkce potravin v budoucnu potřeba zařadit hmyz do běžného jídelníčku většiny obyvatelstva po celém světě…

recepty jedlý hmyz

Brouk na talíři

Jak to vypadá a chutná když jídlo z hmyzu připravují opravdoví profesionálové? Gastronomická vášeň spojila špičkovou šéfkuchařku, nutričního specialistu a stylistu do projektu Brouk na talíři – pořádání gastronomických eventů, recepty na hmyzí delikatesy a škola vaření.

recepty z jedleho hmyzu
Brouk na talíři

Delikatesy plné překvapení a emocí. Pochoutky, kterým se dlouho díváte do očí. Mls probouzející veškerou vaši zvědavost, odměňující požitkem. Seznamte se s jídlem, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety a právě teď čeká na svou renesanci.”

 

Hmyz na talíři

Díky pozitivnímu ekologickému a zdravotnímu aspektu entomofagie se však jedlý hmyz dostává zpět na talíř i obyvatel vyspělejších zemí. Evropská unie schválila před nedávnem jako novou potravinu pro lidskou spotřebu hned několik druhů hmyzu. Potraviny z něj se objevují čím dál častěji nejen v eshopech ale i na pultech obchodů nebo dokonce v prodejních automatech. Jedním z prvních odborníků na entomofagii u nás je paní docentka Marie Borkovcová.

“Hmyzí” Kuchařka “

Před pár lety jen stěží někdo věděl, co znamená pojem entomofágie. Doba jde kupředu, máme tu i první opravdovou kuchařku receptů na jídla z jedlého hmyzu

recepty z jedleho hmyzu

Recepty z jedlého hmyzu

 Zábava s entomofagií

Paní Borkovcová je nejen odbornicí na entomofagii, ale je i její velkou propagátorkou.

rezepty z jedlého hmyzu
Všechnopárty o konzumaci hmyzu

Milovníci Karla Šípa se mohou podívat na konzumaci hmyzu podanou – jak jinak – velmi zábavnou formou. Účinkuje paní docentka Marie Borkovcová

Máte zkušenosti s jedlým hmyzem a podělili byste se rádi o návody na přípravu vašich oblíbenách pochoutek? Napište nám, rádi vaše recepty zveřejníme.

Červburger >>

Přejít nahoru