Lekce #2: Krmení larev

>> Chov moučných červů nás zaměstná opravdu minimálně. Výjimkou je pravidelná hydratace larev.

Základem potravy larev je substrát na obilné bázi, tak jak jsme si jej popsali v minulé kapitole. Ovšem jako všichni tvorové i naši červíci potřebují pro svůj optimální vývoj dostatečný přísun tekutin.

Chov moučných červů

Pokud zůstanou červíci delší dobu na suchu, sice neuhynou, zato se výrazně zpomalí jejich růst. Existují studie, které prokázaly, že červíci umějí příjimat vodu pomocí páry obsažené ve vzduchu (vaporizace). Je to však spojeno se ztrátou energie a tím tedy i zvýšenou spotřebou krmiva. Žíznivé červíky poznáme snadno podle toho, jak se sesypou na podané ovoce, z nakrájeného jablka zbude do rána jen slupka.

Přidávat tekutiny můžeme v podstatě čímkoliv rostlinného původu – zeleninové a ovocné odřezky, oblíbená je mrkev, bramborové slupky, kedlubnová nať, ale poslouží třeba i listy pampelišky. Můžeme vyzkoušet, co nás napadne. Opět platí, že co je tvrdé nespotřebují, a při třídění s tím budeme mít práci navíc. Opatrně na plodiny z obchodu, jejichž povrch může být ošetřen nějakým pesticidem, ty raději důkladně omyjeme.

Chov moučných červů

Chov moučných červů

Přidat trochu vlhkosti můžeme také párkrát týdně lehkým postřikem substrátu pomocí obyčejného rozprašovače na vodu. Je lepší to ale nepřehánět, substrát musí být vždy suchý a nelepivý. Jestliže přísun zeleniny přeženeme, zkažené nespotřebované zbytky budeme muset odstraňovat ručně.

Pokud jsou červíci ještě malí (pod 5 mm = 1-5 týden), nemá smysl dodávat vlhkost jinak než rozprašovačem, přidané kousky potravy by buď zplesnivěly nebo uschnuly.

Chovný box neuzavíráme, bez cirkulace vzduchu by se časem ze substrátu mohla stát lepivá hmota plná plísně.

Eshop – vodní krystaly

Hmyz můžeme velmi snadno hydratovat vodním gelem – obsahuje výukové video

vodní gel pro hmyz

Frass

Červíci dokáží přibližně polovinu hmotnosti potravy využít ke stavbě svého těla. Co se stane s tou druhou polovinou?

Po několika dnech až týdnech si nelze nevšimnout, že substrát začíná měnit svoji strukturu – z různorodé směsi se stává sypký jemný homogenní prášek zlatavé barvy. To jsou miliony hmyzích hovínek neboli cizím slovem frass.

Organické hnojivo - hmyzí trus Frass

Pokud je většina substrátu spotřebována, červíci mají po hostině a je čas trochu uklidit. Hmyzí hovínka mají průměr do 0,3 mm a ze substrátu s červíky jej tedy můžeme jednoduše odsít jakýmkoliv jemným sítem. Je prokázáno, že vysoký obsah frassu v substrátu zpomaluje růst červíků, takže v druhé polovině výkrmu přesíváme nejlépe každých 14 dní.

Frass je při chovu moučných červů velký bonus navíc. Jedná se o vynikající organické (neboli přírodní) NPK hnojivo, a na rozdíl od ostatních hospodářských zvířat – exkrementy hmyzu jsou suché a nezapáchají.

Frass obsahuje široké spektrum minerálů, na kterých si vaše rostliny pochutnají, navíc obsahuje chitin. Ten pozitivně stimuluje jejich obranné mechanismy proti nejrůznějším škůdcům, pomocí frass se například můžeme zbavit mšic. Hnojivo můžeme buď přimíchat přímo ke hnojené rostlině do hlíny nebo rozpustit v konvici na zalévání.

Hmyzí trus Frass – organické hnojivo

Různými způsoby užití a veškerými výhodami hmyzího hnojiva se dopodrobna zabývá web Hnojík.cz

chov moučných červů - hnojík

Úhyn a nemoci

Červíci jsou opravdu velmi odolní, úhyn ve svém chovu bych odhadl na rozhodně méně než desetinu procenta. Přesto se to při obrovských počtech chovaných jedinců tu a tam stane. Uhynulé jedince pravidelně odstraňujeme, aby se zdroj úhynu (ať je jakýkoliv) dále nešířil. Většinou sice za ním bude stát pouze mechanické poškození (neopatrná manipulace při třídění nebo kanibalismus) ale i hmyz má své choroby a parazity a zkušení chovatelé to doporučují nepodceňovat. Padlé soudruhy rozeznáme v hejnu snadno podle výrazně tmavší barvy hned na první pohled.

Sklizeň >>

Líbil se vám článek Chov moučných červů? Máte nějaké dotazy nebo připomínky? Zapojte se do diskuze!

Leave a Review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru